Udover godt Hifi af ældre dato, har jeg også en forkærlighed for godt gammelt testudstyr. Ville bl.a. gerne have et Tektronix oscilloskop fra 60-70’erne, da design og kvalitet på disse har et meget højt niveau. Ikke så meget for at bruge det til hverdag, men til at lege med, og som pynt på værkstedet – det er en slags industriel kunst. Men de mest interessante Tektronix modeller er på trods af alderen ikke helt billige, når de er i fin stand.

For lidt tid siden så jeg så et Ultron 557A fra ca. 1970, der ligner de samtidige Tektronix meget i front designet, men var meget billigere. Så det var jeg jo nødt at købe. På fronten står der “Ultron München”, så tænkte det må være god tysk kvalitet. Men fandt senere ud af, at det faktisk er japansk, og egentligt hedder “Kikusui 557A”. Det er også blevet solgt som et “Knight 557A” i USA, så Kikusui må have været OEM leverandør til flere firmaer.

Jeg forventede det ville være et større projekt at renovere det, men det vidste sig at være i forbløffende fin stand: Det bar ingen tegn på reparationer, eller nogensinde at have været åbnet før. Der er tre radiorør som alle så pæne ud, og lader til at virke fint. Jeg testede alle elektrolyt kondensatorer (Nippon Chemi-Con) med LCR meter, og der var ingen defekte som sådan – nogen med lidt stort tab, men ingen var døde. Egentlig burde man også først lave high-voltage leakage test, men var spændt på at se om det virkede. Så efter at have renset for gammelt støv og snavs, og smurt alle potentiometre, vovede jeg at tænde for apparatet, og det viste sig at fungere udemærket.

Det er et simpelt 1 kanals 5mhz apparat, så ikke særligt avanceret, men det virker egentligt fint nok til simple målinger. Kan fx se 50hz ripple ned til omkring 20mV, hvilket jeg synes er ganske godt for et ca. 45 år gammelt “low-end” oscilloskop.

Selvom det er i meget fin tilstand for sin alder, bør det selvfølgelig renoveres hvis det skal bruges engang i mellem, og være pålideligt. Så på et senere tidspunkt vil jeg gerne give det den store omgang, med nye kondensatorer, checke alle modstande osv. og kalibrere det, så det fungerer som nyt.