Om højttalerenheder
En typisk basenhed eller mellemtone består af en række forskellige dele. Man skelner mellem selve membranen (også kaldet keglen) der får luften til at bevæge sig, og så den gummi- eller skumkant som membranen hænger fast i rundt i kanten, nemlig kantophænget. Dette er kritisk for højtalerenhedens funktion: Hvis ikke kantophænget er i orden, vil lyden blive forringet, og enheden kan blive ødelagt på grund af kontakt mellem svingspole og magnet. Når ophænget er helt defekt, kan enheden ikke længere fungere.
Hvorfor går kantophæng i stykker?
1. Almindelig aldring: Ved fremstilling af kantophæng anvendes forskellige typer blødgøringsmidler, for at det skal være fleksibelt, og membranen kan bevæge sig frem og tilbage. Disse midler fordamper over tid, og kantophænget bliver gradvist mørt eller sprødt, for til sidst at falde helt fra hinanden. Der kan være store forskelle på holdbarheden mellem forskellige mærker og modeller.
2. Overbelastning: Hvis der bliver spillet så højt (eller forvrænget), at højttalerenheden overbelastes, kan kantophænget flække – det bliver simpelthen revet i stykker. Denne type skade kan altså godt opstå på ret nye højttalere, hvor kantophæng ikke er møre eller gamle. Ses typisk på Cerwin-Vega, PA udstyr, guitarforstærkere og andet der bliver brugt til høje lydtryk.
Hvordan udskiftes kantophæng?
Kantophænget er limet fast både på membranen og chassiset, så det er ikke helt enkelt. Kort fortalt er proceduren som følger: 1. Det gamle kantophæng fjernes uden at beskadige selve membranen. 2. Dernæst afrenses og klargøres til montering af nyt kantophæng. 3. Det nye kantophæng monteres med korrekt type lim, og skal centreres nøjagtigt, så svingspolen ikke kommer i kontakt med magneten, og membranen kan arbejde frit. Det kræver erfaring og god teknik at lave, så det både bliver pænt, og højttaleren kommer til at fungere fejlfrit.
Hvordan påvirkes lyden af nye kantophæng?
Det er vigtigt, at der ved reparation anvendes det passende type kantophæng, for at komme så tæt på de originale egenskaber som muligt – som højtaleren var designet. Der er mange forskellige kvaliteter, størrelse og modeller af kantophæng, og med forskellig fleksibilitet og holdbarhed. Når kantophænget udskiftes på korrekt vis, vil lyden være næsten som da højttalerenheden var ny. Man vil i praksis opleve det som en forbedring i forhold til lyden med de gamle møre og slidte kantophæng, og holdbarheden af de nye vil ofte være bedre.
Kan alle højttalere repareres med nye kantophæng?
Der kan fås nye ophæng til langt de fleste højttalere, men der kan være enkelte tilfælde, hvor der ikke kan fremskaffes et passende kantophæng. Mange enheder (bas/mellemtone) har membraner lavet i forskellige typer papir- eller papmateriale. Nogle af disse begynder at smuldre med tiden (særligt hvis de har være udsat for fugt), og så er det ofte ikke muligt at udskifte kantophænget – og ville heller ikke kunne svare sig. I sådanne tilfælde er løsningen enten reconing eller at udskifte hele enheden.
Om reconing
Ved en reconing er det kun selve højttalerenhedens chassis (stål eller aluminium) med magnet der genbruges. Alle “sliddelene” bliver udskiftet: membran, affjedring (spider), kantophæng og svingspole. Så det færdige resultat er reelt som en ny enhed. Hvis membran eller svingspole er ødelagt, er en reconing normalt den bedste løsning. Der findes dog ikke reconing kits til alle mærker og modeller af højttalerenheder.
-
Recent Posts
Categories
- Amplifiers (16)
- Archive (5)
- For sale (2)
- From the Lab (3)
- General (2)
- Loudspeakers (18)
Navigation
Categories
- Amplifiers (16)
- Archive (5)
- For sale (2)
- From the Lab (3)
- General (2)
- Loudspeakers (18)
Search