Jeg lånte fornyligt en Electro-Voice PA-forstærker, og benyttede lejligheden til at tage et kig på indmaden. Den er opgivet til 2x 1500W/4ohm, 2x 2100W/2ohm, så det er en kraftig forstærker, og er høj teknisk kvalitet  – den er lavet til at blive brugt og kunne holde til det.

Hvad jeg fandt interessant er, at den ikke er Class-D (som nu er typisk for PA-forstærkere), men derimod et ret traditionelt Complementary BJT transistor udgangstrin, som er samme princip som i et utal af Hi-Fi forstærkere. Dog drives det her af en SMPS strømforsyning i såkaldt Class-H, hvilket vil sige at driftspændingen i forstærkeren varieres med belastningen. Det kan også gøres med en lineær strømforsyning (med stor transformator og “lytter”), men ved at bruge SMPS, bliver vægten betydeligt lavere, og det er selvfølgelig vigtigt for en PA-forstærker.

Jeg lavede en kort test med måleudstyr, og kunne se at den havde ret høj forvrænging ved lavt niveau, men det faldt betydeligt når den fik lov at arbejde hårdere. Altså ikke en god forstærker til Hi-Fi i hjemmet, men god til at spille for “fuld gas” på store PA-højttalere.