Et af de mest almindelige problemer med gamle forstærkere er dårlig forbindelse i knapper og omskiftere. Skratten og støj, udfald på lyden, eller forskel i lydstyrke mellem højre og venstre side er typiske symptomer, og alt sammen meget irriterende.

Afhængigt af hvilken type kontakt eller omskiftere det er, kan en grundig rensning og behandling med kontaktspray nogle gange løse problemet (i nogle år i alle fald), mens det andre gange er nødvendigt at udskifte kontakt/omskifter til en ny. Især potentiometeret til volumen bliver ofte slidt op, og så er et nyt den bedste løsning, når forstærkeren skal virke ordentligt – behandling med kontaktspray vil være en kortsigtigt lappeløsning. Og heldigvis kan man få passende nye potentiometre til de fleste forstærkere, og simple tænd/sluk kontakter kan normalt også erstattes.

Men i mange gode ældre forstærkere sidder der omskiftere, som man ikke længere kan få nye som reservedele. Et godt eksempel er såkaldte multipol skydeomskiftere (“Slide switches” på engelsk) af mærket ALPS, som var meget anvendt i 80’erne og 90’erne. De sidder typisk som kildevælger eller phono MM/MC omskifter. På fronten af forstærkeren er der måske en drejeknap, men indeni apparatet bliver drejebevægelsen lavet om til en lineær bevægelse (skyde frem og tilbage). Der er nogle gange et fladt metalbånd som forbindelse fra drejeknappen på front og ind til skydeomskifteren. Her er tre eksempler på denne type:

Denne type omskiftere er faktisk meget slidstærke, så for det meste er de ikke slidt op endnu, men der opstår dårlig forbindelse i dem pga. belægning af snavs på kontaktfladerne. Det er særligt slemt hvis forstærkeren har stået i et rum med tobaksrøg i mange år: Det er nærmest som om tjære bliver suget ind i omskiftere, og sætter sig som et brunt lag på kontaktfladerne – og så er der problemer med lydsignalet.

Så hvad gør man ved det? Kontaktspray virker ikke ret godt på dem, da de er ret lukkede i konstruktionen, så sprayen ikke rigtigt kan nå ind hvor den skal. Og der skal normalt også en grundigere behandling til, hvis det gamle snavs skal afrenses ordentligt.

Min løsning er derfor at aflodde omskifteren, tage den ud af forstærkeren og adskille den. Det lyder enkelt, og det er det egentlig også, men der er mange små forbindelser der skal afloddes, og de små “pins” kan nemt knække af, så det kræver omhyggelighed og tager lidt tid.

 

Når omskifteren er ude, så kan den adskilles, og blive skrubbet godt med alkohol og/eller kontaktrens, og hvis nødvendigt skrubbes kontaktfladerne med glasfiberbørste eller evt. meget fint sandpapir. Inden omskifteren samles igen, får den et par dråber smørende kontaktspray, og så virker den igen fejlfrit mange år frem: